Over May Brit van de Coterlet
Over May Brit van de Coterlet

Over

May Brit van de Coterlet

Geboren in Berlijn en woont al ruim dertig jaar in Nederland.

May Brit tekent en schildert al van kinds af aan. Ze werd geïnspireerd door haar opa die doceerde op de kunstacademie in de Duitse hoofdstad.
Waar ze eerst nog in Berlijn een opleiding volgde voor onderwijzeres, heeft ze later meer dan 12 jaar lang lessen gevolgd aan de kunstacademie in Laren. Ze geeft inmiddels zelf al meer dan 20 jaar lessen voor fijnschilderen.

Achtergrond en technieken

May Brit

Kunstenares

In haar werk past ze de masterclass technieken toe van meesterschilders Cornelis Le Mair en van Svetlana Tartakovska. In combinatie van deze technieken en haar eigen techniek ontstaan realistische schilderijen die altijd een emotionele boodschap bevatten. Ze schildert de innerlijke pracht en het mysterie van de mens.

Over May Brit van de Coterlet

Waar het allemaal begon

May Brit schildert inmiddels al zo’n dertig jaar, maar weet nog steeds precies waar het allemaal begon. ,,Mijn opa was docent aan de kunstacademie in Berlijn. Hij nam mij vroeger mee naar allerlei musea. Dat vond ik zo inspirerend.’’ Dertien jaar lang volgde May Brit opleidingen aan verschillende kunstacademies. Inmiddels geeft ze zelf schilderles en zijn haar hyperrealistische schilderijen niet meer van echt te onderscheiden.

,,Dat je iets op een doek tovert dat de illusie moet geven dat het de werkelijkheid is, dat vind ik het mooiste aan het realisme.” Om haar kunst zo echt mogelijk te laten lijken, gebruikt ze foto’s ter inspiratie. Ook die maakt ze zelf. ,,Ik zoek goed naar mijn modellen. Vaak is dat mijn dochter. Zij is mijn muze. Wij voelen elkaar zo goed aan.’’ Haar dochter heeft ze aangestoken met een liefde voor kunst. ,,Zij kan ontzettend goed schilderen en tekenen’’, aldus haar trotse moeder.

May Brit schildert verschillende lagen over elkaar. Meestal 7 tot 8 lagen. De onderlagen met een beperkt palet, wat belangrijk is om het juiste schaduw licht effect te creëren. Hierop worden de top lagen met onder andere een aantal glacé lagen aangebracht, waardoor een hyperrealistisch schilderij ontstaat.

Over May Brit van de Coterlet

Creatieve levensloop

1987

Van Berlijn naar Bunschoten

1989

Begin van 12 jaar Kunstacademie

1999

Gestart met lesgeven

2011

Atelier kleinschalig gestart

2017

Atelier in Bunschoten geopend

2020

Uitgekozen voor de Nederlandse Portretprijs

Expertises van May Brit

May Brit past in haar schilderwerken diverse technieken toe in olieverf, maar ook realistisch fijnschilderen volgens de technieken van de oude meesters.

Tijdens haar schilderlessen draagt ze haar omvangrijke kennis over van penseelvoering, technieken voor diverse texturen, perspectief, compositie, licht donker, contrasten en kleurenleer.

Social

Twitter

12k followers

Facebook

30k likes

Youtube

22k subscribers

Instagram

8k followers

Mijn collectie bekijken?

Galeriehouders en particuliere kunstliefhebbers zijn van harte welkom in mijn atelier in Bunschoten waar ik een groot deel van mijn collectie tentoonstel. Bezoek slechts op afspraak.